Bingo regler - Sådan spiller du bingo og banko

Vil du gerne spille bingo eller banko, men har du ikke helt styr på bingoreglerne? Er du i tvivl om, hvordan bankoreglerne nu lige er? Så skal du endelig læse med videre her. Her kan du nemlig læse alt om forskellen på bingo og banko, og hvordan du spiller de forskellige spil.

Er bingo og banko det samme?

Bingo, banko, bongo. Hvad er det nu for noget? Er bingo og banko ikke det samme?

Det korte svar er nej. Selvom der ofte byttes lidt rundt på bingo og banko, og der egentlig er en del ligheder, så er det faktisk ikke helt det samme spil. Det bliver ikke mindre forvirrende af, at selvom det hedder bingo i England og USA, så er det faktisk ikke det samme spil. Men det ser vi nærmere på om lidt.

Der er selvfølgelig et par ligheder. Fælles for bingo og banko er nemlig, at der udråbes numre fra en tromle, som du skal matche på din spilleplade. Der er gevinster på de forskellige rækker, og når du får pladen fuld. Det er sådan set lighederne.

Lad os så se nærmere på forskellene. Den første egentlige forskel på bingo og banko er så, at der ikke er lige mange numre i trumlen. I det klassiske bingospil er det 75 numre, og i banko er der 90 numre. En anden forskel er, at spillepladerne er forskellige. En bingoplade er kvadratisk, og har 25 felter bygget op med fem rækker med fem numre på hver række og af og til et blankt felt i midten. En traditionel bankoplade er derimod aflang og består af i alt 27 felter, som er fordelt på tre rækker med ni felter på hver. Enkelte felter er tomme, så der er kun fem numre på hver af de tre rækker.

Bingo i England og USA

Amerikanerne og englænderne er ikke helt enige om, hvilket spil de spiller. I USA er bingo det bingospil, vi kender herhjemme – med 75 numre. I England kalder de det derimod også bingo, selvom de spiller med 90 numre og de aflange plader. Så det er faktisk bingo, de spiller i USA, og banko de spiller i England. Det er selvfølgelig også derfor, det hedder bingo90 på det engelskejede Tombola.dk, hvor det faktisk er banko, du spiller.

Herhjemme i Danmark er det faktisk også banko, der er det mest populære at spille. Du kender måske også Gamle Ole, som banko også kaldes, og hvorfor mon? Det kan du læse i vores FAQ nederst på siden.

Men nu må vi hellere vende tilbage til, hvordan du spiller bingo og banko.

Hvordan spiller jeg bingo?

Godt så – vi har fået afklaret, at det klassiske bingo er med 75 numre og kvadratiske spilleplader. Men hvordan spiller vi så bingo? Vi har derfor kastet os over de dersens bingoregler, så du hurtigt kan få styr på dem, så du er klar til at spille bingo. Og så kan du jo både spille bingo online, i bingocentre eller derhjemme sammen med vennerne.

I både bingo og banko er det jo sådan, at du kan vinde på de enkelte rækker. I bingo er der dog mulighed for at vinde på flere rækker, og det kan både være lodret, vandret og diagonalt.

Du starter ud med at købe dine plader, og så er du klar til, når spillet går i gang.

Numrene sidder på kugler, der ruller rundt og rundt i en tromle. Bingoværten eller udråberen trækker én kugle med et nummer på ad gangen, og således udråbes numrene ét efter ét – og det gør de både, når du spiller bingo online og i de fysiske bingocentre. Der kan kun komme et nummer én gang på hver bingoplade, men hvis du har flere bingoplader, skal du selvfølgelig holde øje med, om nummeret går igen på dine andre plader.

Spiller du bingo online, bliver dine numre afkrydset eller ”duppet” automatisk – medmindre du ønsker selv at gøre det. Sker det automatisk, kan du bare læne dig tilbage og hygge dig i bingochatten med dine bingovenner.

Hvordan du vinder, afhænger meget af det enkelte spil. På nogle bingoplader, gælder det om at få udfyldt rækkerne i et særligt mønster, eller det er hele rækker, du skal have udfyldt. Spiller du helt almindelig bingo, kan du få gevinster ved én række lodret, vandret eller diagonalt, og dernæst to rækker, tre rækker og fire rækker. Fem fulde rækker giver dig pladen fuld – og der er også bingo!

Hvor store dine vinderchancer er, afhænger i bund og grund af, hvor mange bingoplader, du har, og hvor mange spillere (og dermed også bingoplader) der samlet er med i spillet. Bingo er nemlig et tilfældighedsspil, så det handler i det store hele om antallet af plader – og dit held.

Det klassiske bingo er også oftest det spil, du finder i online bingo, fordi det er hurtigere at spille igennem.

Hvordan spiller jeg banko?

Banko minder som sagt meget om bingo, antallet af numre er bare højere. I banko er der nemlig hele 90 numre i trumlen. Og så er bankopladerne selvfølgelig lidt anderledes. Bankopladerne har jo tre rækker med ni felter og fem numre på hver række. Ellers forløber spillet ligesom bingo – der udtrækkes numre ét efter ét, og spillerne skal holde øje med, om de er på deres respektive plader.  Spiller du banko online, kan du selvfølgelig også få computeren til at afkrydse eller duppe dine numre, så du kan hygge dig i chatten og snakke om alt fra vejret til verdenssituationen med de andre bankospillere.

I et bankospil er der tre omgange, hvor man kan vinde. Det er ved første række, to rækker og pladen fuld. Det er altså et dejligt simpelt spil, og måske også derfor det er blevet så populært at spille banko i forsamlingshuse og idrætsforeninger. Det er nemt og ligetil, og alle kan være med – både børn og voksne. Hvem vil ikke gerne være gode venner med Gamle Ole? Og nej, det er selvfølgelig ikke osten, vi taler om her. Gamle Ole er jo 90, ligesom de fleste numre i banko har et andet navn. Vidste du for eksempel, at nummer 88 hedder To Tykke Damer? Og nummer 27 hedder Dronning Ingrid? Og nummer 40 hedder Smør 40 – prøv at sige det højt. Kan du høre det? Der er masser af sjove udtryk i banko, og det er jo altid fedt at have styr på sit bingo lingo.

Igen afhænger dine vinderchancer af antallet af plader, du selv har, og i det samlede spil. Jo flere spillere, jo større konkurrence er der selvfølgelig om at komme først til at få fyldt rækkerne og pladen. Igen handler det også om, hvor meget held du har med dig.

Nu har du i hvertfald fået et grundlæggende overblik over bingoregler og bankoregler. Både i de fysiske bankohaller, og i online bingo, kan der være særlige spil med anderledes regler, så det er altid godt at sætte sig ind i disse, inden du går i gang med at spille. Særligt når du spiller om rigtige penge i online bingo, er det vigtigt at sætte sig ind i bingo reglerne, så du er godt forberedt.

Hvad er svensk bingo?

Har du været forbi en bankohal, har du måske også hørt om svensk bingo. Men hvad er det nu lige for noget? Og hvad er reglerne for svensk bingo så? Det er heldigvis ikke noget, du behøver tænke for meget over. Svensk bingo er egentlig bare bingo. Så simpelt er det. Det er det almindelige bingospil, hvor der er 75 numre, og pladerne skiftes ud mellem hvert spil. I det klassiske bankospil, spiller man nemlig med de samme plader hele aftenen.

Når vi spiller bingo på nettet, er det også ofte dette klassiske bingospil – eller svensk bingo, hvis du foretrækker at kalde det det – med 75 numre. Alligevel kan vi også finde flere og flere online bingoudbydere, der har klassisk banko med 75 numre, om end de af og til kalder det navne som bingo 90 eller lignende. Det er altså lidt forvirrende, hvad der er hvad, men det vigtigste er, at du er opmærksom på, om der spilles med 75 eller 90 numre – så ved du altså, om det er (svensk) bingo eller godt gammeldags banko.

Hvorfor vi så kalder det svensk bingo er svært at sige. Men en teori er, at svenskerne var lidt foran, hvad bingo angår. Bingo på nettet blev nemlig populært i Sverige, før det gjorde herhjemme (men det var nok også på grund af det tidligere monopol på pengespil). Men det var altså svenskerne der var først med online bingo og de mange bingosider med hyggelige bingochats og fede præmier.

Spil bingo i tv

Bingo er ikke bare populært på nettet og i bingocentrene rundt omkring i landet. Du kan faktisk også spille TV Bingo. Det kan du hver dag på DK4. Mandag, tirsdag, torsdag, fredag og søndag kan du følge med fra kl. 16.00, onsdag kl. 20.00 og lørdag kl. 19.00. Her kan du printe dine egne bingoplader ud og spille med, når der sendes bingo live i dit tv. Det er super sjovt og hyggeligt at spille med i TV Bingo, og du vinder du en række, kan du ringe ind og være heldig at komme igennem til bingostudiet, hvor der er mulighed for ekstra gevinster i lågerne eller lykkehjulet, hvor du kan vinde et paddleboard. Du kan selvfølgelig læse meget mere om SIFA TV Bingo reglerne på deres hjemmeside. Skulle du være så uheldig, at du ikke har et fjernsyn, eller ikke har DK4, så kan du heldigvis også live streame TV bingo direkte fra deres hjemmeside. Så kan du altså følge med direkte fra din computer, tablet eller smartphone.

FAQ

Selvom selve bingospillet har rødder helt tilbage til 1500-tallets Italien, stammer ordet ”bingo” fra USA. Her opstod ordet i 1800-tallet, da en legetøjssælger i Atlanta så spillet ”Beano” på et karneval i byen. Han prøvede spillet med sine venner, og da en af dem havde vundet en række, kom vennen til at råbe ”bingo” i stedet for ”beano”, som man egentlig skulle råbe. Og det er altså derfor, vi kalder det bingo i dag.

Der er to væsentlige forskelle på bingo og banko. I bingo er der 75 numre, og der er spillepladerne kvadratiske. I banko har vi 90 numre og en aflang spilleplade. Du kan selvfølgelig læse meget mere om forskellen på bingo og banko på denne side.

Det er svært at sige, hvor mange plader, det er bedst at købe. Jo flere plader, des større er dine vinderchancer selvfølgelig – men så er det også flere plader, du skal holde styr på, og det kan hurtigt blive uoverskueligt. Derfor anbefaler vi, at du holder dig til 2-3 spilleplader.

Du har vundet – eller bingo – når du har fyldt en række, to rækker (eller flere hvis det er bingo med 75 numre) eller hele pladen.